zondag 5 januari 2014

Soto ayam; Indonesische maaltijdsoep

Soto ayam is een heerlijke kruidige gevulde maaltijdsoep met kip. Er zijn tal van variaties. Ik wed dat iedere Indonesische familie zijn eigen variant heeft. Voorheen maakte ik de soep met de kant en klare boemboe-zakjes uit de supermarkt. Dit keer heb ik de boemboe zelf gemaakt. Ik heb ten slotte altijd alle ingrediënten in huis, dus waarom niet? Het recept komt van 24Kitchen maar ik heb wat kleine aanpassingen gedaan.

Ingrediënten voor 4 personen

Boemboe
5  kemirinoten
2 el ketoembar  
2  uien 
3 teentjes knoflook 
4 cm gember  
4 cm laos of anderhalve tl laos poeder 
2 el koenjit  
zonnebloemolie 
  
Soto Ayam 
1 hele kip
4  salambaadjes (toko) 
2  serehstengels  
1 el koenjit 
2  flinke aardappels 
200 g rijst  
50 g glasnoedels 
0.25  witte kool  
4  eieren 
2 bosuitjes

Garnering
4 el gebakken uitjes 
4 el gebakken knoflook 
0.5 bos bladselderij sambal kroepoek

Bereiding
Snijd de poten van de kip. Leg de kip en de poten in een pan en schenk er water op tot de kip onder staat. Voeg wat zout toe. Laat de kip op laag vuur een uur tot anderhalf uur trekken tot de kip gaar is.

Rooster de kemirinoten in een droge pan. Dit moet je doen, anders kunnen de noten giftig zijn. Eet ze dus nooit "rauw".
Vijzel de kemirinoten en ketoembar fijn.  Pel en snijd de uien grof. Pel de knoflook. Schil de gember en snijd in fijne stukjes. Snijd de laos in kleine stukjes (of voeg de poeder in de stap hierna toe). Maal de uien, knoflook, gember en laos met een staafmixer of keukenmachine tot een fijne pasta. Voeg de kemirinoten en ketoembar toe en maal fijn. As je geen vijzel hebt, maal alle ingrediënten dan in de keukenmachine.

Soto Ajam
Verwarm een scheut olie in een pan en fruit de boemboe en paar minuutjes. Kneus het salamblad en de sereh en fruit samen met de koenjit mee. Tipje: Leg een knoop in de sereh, dat roert en bakt wat makkelijker. Schep een klein beetje kippenbouillon bij de boemboe en roer los.



Voeg de boemboe hierna toe aan de kippenbouillon. Controleer of de kip gaar is en laat eventueel verder koken. Hoe langer je de kip laat garen hoe smaakvoller de soep wordt. Haal de gare kip uit de bouillon en laat iets afkoelen. Verwijder het vel en pluk het vlees zo fijn mogelijk van het karkas. Breng de soto ajam op smaak met zout. Voeg de in ringen gesneden bosui en fijngesneden selderij op het laatst toe.

Schil en snijd de aardappels in plakjes van circa 1 centimeter dik. Kook de aardappels gaar, giet af en laat uitwasemen. Kook de rijst en de noedels gaar volgens de bereidingswijze van de verpakking. Kook de eieren in circa 8-10 minuten gaar, laat schrikken, pel en halveer.  Snijd de witte kool in flinterdunne reepjes. Snij de knoflook in dunne plakjes en bak ze aan in zonnebloemolie. Laat niet verbranden!

Serveer
Verdeel de aardappels, rijst, noedels, eieren, lente-ui, kool en kip over borden. Schenk de soep erover en garneer met de gebakken uitjes en gebakken knoflook. Serveer de kroepoek en sambal apart.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten