vrijdag 9 mei 2014

Gehaktballetjes uit Java

Frikadel Djawa, of wel Javaanse gehaktballetjes genoemd, passen heel goed in een Indische rijsttafel. Geen zin om een dag in de keuken te staan? Zelfs met simpele witte rijst en boontjes is het heerlijk! Ik maakte er wat gewokte boontjes bij, gemengd met mie en een scheutje sesamolie.

250 gr. rundergehakt,
1 theel. gula djawa of bruine basterdsuiker,
1 lombok (rode peper),
1/2 eetl. citroensap,
1 kleine ui,
1 theel. ketjap manis,
1  teentje knoflook,
zout,
1/2  theel. trassie,
1/2  ei,
1 theel. ketoembar,
Olie om te frituren (zonnebloemolie of arachideolie)
1/2 theel. djinten,

Snijd de ui, knoflook en de lombok fijn. Kneed in een kom het gehakt, de lombok, de ui, het knoflook, het  ei, de trassie, de ketoembar, de djinten, de gula djawa, het citroensap, de ketjap en wat zout goed door elkaar. Vorm kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel. Verhit een flinke scheut olie in een pan en bak hierin de  gehaktballetjes rondom bruin en gaar. Bak ze niet te lang, dan worden ze droog. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.



     


Geen opmerkingen:

Een reactie posten